Wereldpaviljoen 630x355

 Op 5 mei bieden we naast het muzikale programma ook een boel andere activiteiten! Hier zetten we ze allemaal op een rij.

Theater de Makkers - Het Keuzeparadijs

Stel je voor….Je komt ergens aan in een gebied wat je niet kent. Je ziet een poortwachter staan die aan jou vraagt of je voor de rode route kiest of de gele. Als je voor rood kiest moet je het linkerpad volgen en als je voor geel kiest, dan moet je het rechterpad bewandelen. Voor welke kleur zou jij dan gaan? En als je dan op jou route een hut ziet staan, zou je er dan in gaan kijken? Of loop je rustig verder? Kom je ook? De keuze is aan jou!

Theater de Makkers presenteert het Keuzeparadijs in de buurt van de Wehkamp Familieweide. Een paradijs waarin de jongsten onder ons steeds kiezen wat er op hun pad gaat komen. Een wereld vol theater, knutselopdrachten, vreemde figuren en filosofische vragen. Jong en oud, vrijheid gaat iedereen aan.

Scholentour - ANDERS | OM 

Voorafgaand aan Bevrijdingsfestival Overijssel zal ook dit jaar een scholentour plaatsvinden. Een theatervoorstelling met een educatief programma zal geheel gratis worden aangeboden aan leerlingen van de groepen 7 en 8 van verschillende basisscholen in Zwolle.

Theatermakers Mette Bunskoek en Marleen Stein nemen de leerlingen mee in hun muzikale productie en proberen de leerlingen een rauwe spiegel voor te houden. Want zijn de leerlingen zich wel bewust van hun vrijheid? Een voorstelling over wat de oorlog heeft gedaan met de mens en wat de mens doet met de oorlog. Door de inbreng van persoonlijke verhalen biedt deze voorstelling een gedetailleerd kijkje in de geschiedenis, maar zeker ook in het heden. 

Wereldpaviljoen

Bevrijdingsfestival Overijssel zoekt elke editie naar een invulling van het thema: Vrijheid en de viering van 5 mei. Praten over vrijheid wordt echter lastig als er geen vrede is. Zolang er in een land bevolkingsgroepen worden onderdrukt, op de vlucht zijn of worden uitgesloten is vrijheid een leeg begrip.  Wegens het succes en de belangstelling van grote groepen bezoekers in2016, zal ook dit jaar het Wereldpaviljoen terugkeren op Bevrijdingsfestival Overijssel. Een cultureel dorpsplein waar menig cultuur elkaar treft en zich openstelt aan elkaar.

Ook dit jaar hopen wij met het Wereldpaviljoen de interesse in elkaars achtergronden te stimuleren. Als we het hebben over thema’s die grenzen aan vrijheid en vrede hier in Nederland, zien we vooral veel verschillende meningen over de golf van vluchtelingen die Europa proberen te bereiken. Echter, begrip hebben voor elkaars achtergrond en cultuur blijkt soms een hele opgave. Om het samenleven een positieve wending te geven zijn wij er van overtuigd dat wij samen moeten investeren in het tonen van interesse in elkaar.

Kom op 5 mei eens langs om te spieken in de verschillende woonkamers, ga in gesprek met de gastvrouw, luister naar culturele verhalen of neem een hapje in onze wereldkeuken. Verwonder je over de persoonlijke verhalen en luister naar de wereldse klanken. Samen vrijheid vieren door samen onszelf te zijn.

Vrijheidscolleges

Na de eerdere succesvolle edities van de Vrijheidscolleges in Overijssel zullen ook dit jaar weer, samen met Windesheim in Dialoog, Vrijheidscolleges worden georganiseerd. De colleges in het voortraject vinden plaats op 5 en 29 april. Op 5 april vertellen Dolf Jansen en Naema Tahir over hun visie op vrijheid. Deze colleges in Nijverdal zijn een besloten onderdeel van het programma van de Ambassadeurs van de Vrijheid Junior. Op 26 april zal Prem Radhakishun zijn college houden in de Stadkamer te Zwolle. De reeks wordt op 5 mei afgesloten wanneer Eric Corton in het Windesheim Theater op het festivalterrein over zijn visie op vrijheid vertelt.

Ook dit jaar zullen de colleges gaan over de ‘Four Freedoms’ van de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt:  Vrijheid van Meningsuiting, Vrijwaring van Gebrek, Vrijheid van Religie en Vrijwaring van Angst. Voor meer informatie over deze colleges kan je terecht op de website: www.vrijheidscolleges.nl

Festivalboulevard

Loop de leukste route over het festival via de Festivalboulevard! Hier vind  je verschillende kraampjes die samen de festivalmarkt vormen. Net als de afgelopen edities zal de Festivalboulevard een belangrijk onderdeel vormen van het festival. Een groot deel van het festivalpubliek komt en gaat via deze straat. Kom lekker shoppen en vul je zakken met de gekste gadgets, doe mee aan leuke activiteiten of neem eens een kijkje bij de diverse goede doelen die op de festivalmarkt staan. De markt is geopend van 11.00 tot 00.00 uur en bevindt zich op de Wethouder Alferinkweg.

5 voor 5 moment

Op 5 mei staan we om 5 minuten voor 5 met bijna één miljoen Bevrijdingsfestivalbezoekers, 5 minuten stil bij onze vrijheid. Bij het idee dat we in vrijheid een feest kunnen vieren en dat we dat in het hele land, tegelijk, aan het doen zijn. Maar ook bij de onvrijheid van anderen op de wereld. Vanaf het hoofdpodium op elk Bevrijdingsfestival worden de bezoekers meegenomen in dit symbolische moment.

De actualiteit laat zien dat dit belangrijker is dan ooit tevoren. Vanuit een landelijk initiatief wordt daarom opgeroepen om mee te doen. Stuur een selfie naar 06 14195555 en laat zien dat jij de vrijheid deelt. Op 5 mei zie je jou selfie op de schermen tijdens het 5 voor 5 moment.