website big broederliefde

 

Update 22-03-2017: Broederliefde heeft zich teruggetrokken van Bevrijdingsfestival Overijssel. Fais vervangt Broederliefde en speelt van 12:20 - 12:45 op het hoofdpodium. Je kent Fais onder andere van zijn singles 'Hey' en 'Used To Have It All' met Afrojack.

 ---

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is tot de conclusie gekomen dat het ambassadeurschap van Broederliefde op dit moment door veel mensen als grievend wordt ervaren. Na gesprekken te hebben gevoerd met verschillende betrokkenen is daarom besloten dat Broederliefde niet langer de titel Ambassadeur van de Vrijheid zal dragen. Vorige week dook een filmpje op van 11 maanden geleden waarin één van de rappers antisemitische leuzen scandeerde na de bekerfinale Feyenoord – FC Utrecht.

 

Hij is zich zeer bewust van de impact van de uitlatingen die hij heeft gedaan en heeft daar excuses voor aangeboden. De formatie accepteert de keuze van het comité. In het kader van het ambassadeurschap heeft Broederliefde een bezoek gebracht aan voormalig vernietigingskamp Auschwitz. Het kwetsende karakter van zijn uitspraken is hem toen nog duidelijker geworden.

 

 

Niet alleen zou Broederliefde Ambassadeur van de Vrijheid zijn, de band staat voor alsnog gepland als act op Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle. Het comité heeft aangegeven dat het het optreden van Broederliefde niet in de weg zal staan. Producent Niek van der Sprong: “Ik ga er vanuit dat Broederliefde nog in de planning zit, maar we zijn daar nog over in conclaaf met onder andere de overige festivals waar de act gepland stond.”

 

De organisatie geeft in een statement aan:

“Wij begrijpen heel goed welk sentiment er leeft in de samenleving naar aanleiding van de beledigende uitspraken. Natuurlijk kan dit niet door de beugel en zal Emms moeten laten zien dat zijn intentie bij het doen van deze uitspraken niet uit een ideologische gedachtegang voort is gekomen. Het besef dat hij hiermee een grote groep mensen heeft beledigd is volgens ons zeker bij hem ingedaald. Juist door het bezoek aan Auschwitz – Birkenau snapt de rapper in retrospectie wat deze uitspraken doen met mensen die nog elke dag moeten leven met dit verdriet. Wij denken dat er veel jongeren zijn die dezelfde fout begaan en te licht nadenken over wat bepaalde uitspraken doen met een ieder in de samenleving. Juist daarom hadden wij gehoopt dat de les die Emms geleerd heeft benut kon worden om andere jongeren in Nederland hierop aan te spreken en voor te lichten. Wij willen zijn eerdere gedrag alles behalve goedpraten, maar hadden juist deze ervaring en verandering van perspectief willen benutten om meer mensen hierop te attenderen.”