website selmawijnberg

 

Selma Wijnberg is de enige Nederlandse vrouw die een half jaar lang in concentratiekamp Sobibor heeft doorgebracht en het heeft overleefd. Ze kwam terug in Nederland maar werd alles behalve warm onthaalt. Als gevolg daar van besloot ze in de begin jaren '50 Nederland te verlaten. Ze wilde niets meer met Nederland te maken hebben maar nu, tegen het eind van haar leven staat ze open voor Nederland. 

 

In het Poolse kamp Sobibor ontmoette Selma de Poolse man Chaim Engel. Samen zijn ze na de oorlog naar Nederland gekomen en hebben ze gewoond aan de Veemarkt. Het duurde niet lang of de eerste problemen doemden zich voor. Chaim werd door de KVP-minister beoordeelt als ongewenste vreemdeling en daarom mocht Chaim niet in Nederland blijven. In Nederland trouwden ze op 18 september 1945 opnieuw en vervolgens trok de Zwolse politie daaruit de conclusie dat Wijnberg door te trouwen met de Poolse Chaim ook de Poolse nationaliteit gekregen had en vroeg aan het Ministerie van Justitie wat er met beiden moest gebeuren. Ze werden echter niet uitgezet omdat Polen geen onderdanen uit het buitenland opnam. Er werd overwogen om beiden in een vreemdelingenkamp in Valkenswaard op te sluiten, maar daarmee werd gewacht, omdat er verwacht werd beiden snel alsnog naar Polen uit te kunnen zetten.

 

Diep teleurgesteld vertrokken Selma en Chaim uit Nederland, eerst naar Israel om daar hun geluk te beproeven en later naar Amerika. In 2003 overleed Chaim, in Amerika. Op 12 april 2010 bood minister Ab Klink tijdens de Westerbork-herdenking namens de Nederlandse regering excuus aan voor de houding van de Nederlandse regering. Deze excuses wilde mevrouw Wijnberg niet aannemen, omdat zij deze 'te laat' vond. Ze werd op diezelfde dag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 

Komende editie van Bevrijdingsfestival Overijssel mogen wij namens de Gemeente Zwolle de gehele familie van Selma Wijnberg ontvangen. Hier zijn we op verheugd en we zien het als onze taak om te zorgen dat ditmaal de familie Wijnberg zich zeer welkom voelt. Selma Wijnberg zal er zelf niet bij zijn, het lukt haar niet meer de reis van Amerika naar Nederland te volbrengen.