Skip to main content

Vrijheidscolleges Special: Israël & Palestina

In de Israël & Palestina-special van de Vrijheidscolleges gaan we in gesprek met programmamaker Raoul Heertje en journalist Radi Suudi die ieder een eigen persoonlijke kant van een ingewikkelde geschiedenis vertellen. Maandag 26 februari in Stadkamer (Zwolle).

 

Locatie: Stadkamer  
Adres: Zeven Alleetjes 1a, Zwolle
Datum: Maandag 26 februari
Tijd: 19:30 - 21:00 (inloop: 19.00)

btn bestelgratisticket

 

 

vrijheidscolleges

In vrijheid samenleven van twee volken op één stuk land dat al eeuwenlang beladen is lijkt voor de Israëliërs en de Palestijnen op dit moment verder weg dan ooit. Na de terroristische aanslag van Hamas keek de wereld geschokt toe. Ook de Israëliërs zelf zijn in shock. Het geweld van Hamas was zo gruwelijk dat er direct tweespalt ontstond: is de tegenreactie van Israël dan gerechtvaardigd? Er ontstond een situatie waarin het noodzakelijk leek om je uit te spreken. Tegelijkertijd stonden groepen zo sterk tegenover elkaar dat zo’n uitspraak voor velen juist onveilig voelde. Ook in Nederland speelt deze verdeeldheid, maanden na de terroristische aanslag van Hamas en de aanhoudende reactie van Israël, nog steeds. Om de historische context te blijven zien en de ontwikkelingen in een breder perspectief te plaatsen, ook in samenhang met internationale politieke verhoudingen, is een constructief gesprek van groot belang.

Tijdens dit Vrijheidscollege gaan Raoul Heertje en Radi Suudi onder meer in gesprek over de vraag hoe we in deze wereld goed met elkaar kunnen samenleven, hoe verschillende groepen elkaar kunnen leren vinden en hoe ruimte ontstaat om te zijn wie je bent en in dialoog met elkaar te blijven. Ook vindt er een muzikaal intermezzo plaats door ud-speler Haytham Safia. De presentatie is in handen van schrijver Oscar Kocken.

Tijdens deze avond is er uiteraard ook ruimte voor het publiek om mee te praten en van gedachten te wisselen met de gasten. Want met elkaar praten in plaats van over elkaar is momenteel de manier om ook hier de rust te bewaren en in dialoog met elkaar te blijven.

Deze programmareeks is een samenwerking tussen Stichting Vrijheidscolleges, Bevrijdingsfestival Utrecht, de Bibliotheek Utrecht, de Bibliotheek Midden-Brabant, de bblthk, Academiehuis Grote Kerk, Oranjehotel Den Haag, FOTODOK en stichting Neve Shalom/Wahat al Salam. Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door het Vfonds