De nieuwe sprekers van de Vrijheidscolleges zijn comedian Soundos el Ahmadi, auteur Haroon Ali, presentator Edson da Graça, presentator Joris Linssen en presentatrice Simone Weimans. Radio DJ Angelique Houtveen, militair Gijs Tuinman en auteur Robert Vuijsje geven hun colleges uit 2020 met actuele toevoegingen nog enkele keren op nieuwe locaties.

 Alle sprekers verwoorden hun persoonlijke visie op vrijheid in een college. Speciaal voor 5 mei is er een coronaproof online programma ontwikkeld in samenwerking met diverse Bevrijdingsfestivals en Nationale Comité 4 en 5 Mei.

Actueel onderwerp

Sinds 2013 organiseren de Vrijheidscolleges in de aanloop naar 5 mei colleges over vrijheid. Deze inspirerende verhalen zijn een vast onderdeel in het programma van veel bevrijdingsfestivals. “Voor 5 mei maken we een interactief online programma waar kijkers vragen kunnen stellen aan de vrijheidssprekers via de chat. Met ons nieuwe interactieve online format hopen we rond 5 mei nog meer mensen te betrekken bij het onderwerp,” aldus Esther Lubberding directeur van de Vrijheidscolleges. Lubberding; “Sinds de coronamaatregelen doen we bepaalde colleges online, maar we hopen na de vaccinaties snel weer live bijeenkomsten te kunnen organiseren. Het onderwerp vrijheid is actueler dan ooit”.

Persoonlijke invalshoek 

Elke spreker heeft zijn eigen invalshoek voor het college. Presentator Simone Weimans bespreekt het belang van persvrijheid. Zij is op 31 maart al te zien in de Four Freedoms Awards ceremonie te Middelburg waar zij een award uitreikt aan de vervolgde Filipijnse journalist Maria Ressa. “Journalisten zoals Ressa zijn een voorbeeld voor mij,” zegt Weimans. 

Het college van komiek Soundos El Ahmadi gaat over kansen en vooroordelen. Voor veel vrouwen bestaat er een glazen plafond, maar dit is nog veel harder voor vrouwen uit een minderheidsgroep. In haar Vrijheidscollege spreekt Soundos over wat er gebeurt als je hard op dat plafond bonkt. 

Auteur Haroon Ali vertelt in zijn Vrijheidscollege zijn zoektocht naar identiteit. In 2020 bracht hij zijn eerste  boek ‘Half’ uit over zijn Pakistaanse afkomst. Hij deelt ook hoe jongeren in Nederland de regie kunnen nemen over hun eigen leven, ook tegen de wensen van hun ouders, cultuur of religie.

Stand-up comedian en presentator Edson da Graça spreekt in zijn Vrijheidscollege over hoe hij zich bevrijdde van financiële schulden, wat armoede en schuld voor invloed hebben op je vrijheid. Hij vertelt over welke keuzes hij maakte en hoe hij zijn eigen weg vond.

Zanger en presentator Joris Linssen gaat in zijn Vrijheidscollege in op de individuele vrijheid en het recht om anders te zijn dan de massa. Joris toont in zijn programma’s graag paradijsvogels en andere mensen die op een bijzondere wijze afwijken van de norm. Zelf wil hij zich ook niet altijd conformeren. 

Gijs Tuinman is luitenant-kolonel van de Nederlandse landmacht, onderscheiden met de militaire Willemsorde en de Bronzen Leeuw. In zijn Vrijheidscollege onderzoekt Gijs aan de hand van onder andere zijn eigen ervaringen de concepten oorlog, vrede en vrijheid. Kent het begrip vrede en vrijheid alleen winnaars of zijn er ook verliezers?

Binnenkort komt het hele programma voor 5 mei online op www.vrijheidscolleges.nl

 

Anquelique Houtveen gaf een college op het Cibap in Zwolle.

Nieuws

ADS

SPONSOREN