Kijk hier de avond uitzending van Bevrijdingsfestival Overijssel terug

Meer terug zien van Bevrijdingsfestival Overijssel? Klik hier!

UITGELICHT

De 30ste editie van Bevrijdingsfestival Overijssel was een bijzonder in al zijn facetten.  Op 5 mei hebben een ruim 96.000 kijkers via de livestream en speciale edities van RTV Oost kunnen meekijken en ons bijzondere programma mogen ervaren.

Meer dan ooit hebben we betekenis gegeven aan vrijheid door muziek, gesprekken en bijzondere ontmoetingen aan elkaar te koppelen en zo ons doel te bereiken.  Dat was natuurlijk nooit mogelijk geweest zonder heel veel partners, vrijwilligers en culturele instellingen die hebben geholpen te delen en te crossposten! Via deze weg willen we iederen bedanken. 

Om 13.00 uur werd in Ter Pelkwijkpark het Vrijheidsvuur ontstoken door Commissaris van de Koning Andries Heidema. Direct aansluitend volgde het optreden van Minka. Daarna gingen we aan tafel met Carolien Borgers, zij besprak met verschillende gasten het thema ‘vrijheid in een inclusieve samenleving’. In de middag volgden optredens van onder andere Joya Mooi, Davina Michelle, Pjotr en Jonna Fraser.

’s Avonds konden kijkers genieten van optredens van Typhoon, Rico & Guan en Micah & Julia. Willie Wartaal (bekend van De Jeugd van Tegenwoordig) en Broeder Jozef van het Dominicanenklooster hadden een bijzondere ontmoeting waarin ze bespraken wat vrijheid voor hen betekent. In de tweede talkshow met Carolien Borgers werd gesproken over ‘vrijheid in een steeds kleiner wordende wereld’ en als klap op de vuurpijl kon je meedoen met ‘de Overijsselse Vrijheidsquiz 2021’ waarbij je kans maakte op een ballonvaart voor 2 personen! Voor wie nog zin had in een feestje, kon thuis met de voetjes van de vloer deelnemen aan de Silent Disco.

Het programma speelde zich niet alleen online af. In 3 parken in Zwolle versierden Dadaïstische poëzie bomen, die mensen aanzette tot een gesprek.
Middels een audioroute, kon je op 7 unieke plekken in Zwolle luisteren naar een verhaal uit de oorlog aan de hand van foto’s. Voor de Vrijheidsmaaltijd kookten jongeren van Impacter soep en deelden deze uit aan mensen die het minder breed hebben.

Het thema vrijheid onder de aandacht brengen bij de jongste doelgroep is een belangrijk speerpunt van het festival. In samenwerking met partners, is voorafgaand 5 mei een bijzonder programma gemaakt voor basisscholen en middelbare scholen.

Online waren tutorials te vinden voor kinderen, zodat ze thuis aan de knutsel konden met een eigen Vrijheidsbeeld of het maken van een Vrijheidsgedicht. Volwassenen konden ook dichten door mee doen aan een gedichtenwedstrijd. De drie beste gedichten over vrijheid zijn gedrukt op een raamsticker en via meerdere bibliotheken in Overijssel, uitgedeeld.

Kijk het hier terug.. 

 

Nieuws

ADS

SPONSOREN