Kijk hier de avond uitzending van Bevrijdingsfestival Overijssel terug

Meer terug zien van Bevrijdingsfestival Overijssel? Klik hier!

UITGELICHT

Met behulp van het knooppuntensysteem in Salland en Twente zijn deze routes uitgezet. De fietsroutes zijn beschreven in het routeboekje ‘Beleef de bevrijding in Salland en Twente’. Het routeboekje is voorzien van de verhalen van de luisterplekken en andere indrukwekkende persoonlijke verhalen rondom de bevrijding van Salland en Twente. 

Bekijk hier alle Liberation routes.

In mei 1940 werd Overijssel net als de rest van Nederland door het Duitse leger bezet. Terwijl het zuidelijk deel van Nederland in 1944 al grotendeels bevrijd was, bleef Overijssel nog enige maanden bezet voor het in 1945 ook werd bevrijd. In deze maanden werd Overijssel gebombardeerd, voerden verzetsgroepen er acties uit, en gebruikten de nazi’s het als lanceerplaats voor de V1- en V2-raketten die werden afgeschoten op Antwerpen en Londen.

In Overijssel vind je dan ook veel herinneringen aan deze tijd zoals oorlogsbegraafplaatsen, monumenten, historische locaties en musea. In de regio’s Salland en Twente zijn zes Liberation fiets- en wandelroutes ontwikkeld die langs deze plekken leiden.

 
Programma

ADS

SPONSOREN