Kom op Bevrijdingsfestival Overijssel speeddaten met een veteraan! Veteranen hebben namelijk bijzondere verhalen te vertellen. We geven je de kans om de veteranen alles te vragen wat je wil weten! Geen vraag is te gek; onze veteranen delen graag hun verhaal met jou.

Vraag ze alles over hun werk en ervaring. Hoe is het bijvoorbeeld om te werken in een oorlogsgebied? Wat betekent vrede voor jou? Wat is vrijheid en hoe geef je vrijheid door? Bezoek de stand van het Veteraneninstituut en beleef een spannende date!

“Wat beweegt iemand überhaupt om te gaan speeddaten met een veteraan?” vraagt kapitein Martin Potjens zich af. Die nieuwsgierigheid is voor hem een reden om op 5 mei aanwezig te zijn op het bevrijdingsfestival. Martin is reservist en heeft een ‘gewone’ baan, maar hij staat altijd paraat om op missie te gaan.

 

Speeddate met veteraan blauw

 

Martin is op uitzending geweest naar: 

Sarajevo 2011, Mali 2016

“Mijn eerste uitzending was naar Sarajevo waar ik op het hoofdkwartier van de vredesmacht een kantoorbaan had. In Mali had ik een heel andere rol. Ik ging daar vier, vijf keer per week de poort uit om gesprekken te voeren met lokale vertegenwoordigers, imams, handelaren, de burgemeester. Ik heb veel bijzondere ontmoetingen gehad. ’s Avonds terug op het kamp schreef ik alles in een dagboek. Dat doe ik normaal nooit, maar in die extreme situatie had ik de behoefte om te reflecteren op wat ik meemaakte.’’

Vrijheid
“Ik weet door mijn ervaringen veel beter waar ik me wel en niet druk over wil maken. Alleen al als je ziet hoe blij je in Mali mensen kunt maken met wat schoon drinkwater. Een fles was al fantastisch, maar een doos water zoals we die soms uitdeelden, dat was een fortuin waard.’’
“Ik vind het belangrijk om over te brengen dat vrijheid niet gratis is. Op allerlei plekken in de wereld zijn er mensen die er liever voor kiezen van de honger te sterven, dan dat een ander voor hen bepaalt wat ze wel of niet mogen denken. Uiteindelijk is vrijheid dus meer waard dan de zekerheid dat je kinderen te eten hebben. Dat is nogal wat.”

Speeddaten met veteranen is een initiatief van het Veteraneninstituut (Vi). Het Vi is er om veteranen en hun naasten zorg te bieden. Ook deelt het Vi kennis over onderwerpen die voor veteranen van belang zijn en zetten ze zich in voor de maatschappelijke erkenning en waardering.

veteraneninstituut.nl

Festivalboulevard

ADS

SPONSOREN