Op 23 mei 2019 zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. Tijdens de veertien Bevrijdingsfestivals op 5 mei, kom je alles te weten over de geschiedenis van de Europese Unie, nut en noodzaak van Europese samenwerking, de betekenis van Europa voor jouw regio, de verschillende politieke partijen waarop je kunt stemmen en muziek uit de verschillende lidstaten.

Het Europese Parlement is het enige orgaan waarop de inwoners van de Europese lidstaten direct invloed kunnen uitoefenen. De Europese Unie ontstond als reactie op de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. In 1950 verenigde een aantal Europese landen zich om te zorgen voor een blijvende vrede. Met succes! In 2012 ontving de Europese Unie de Nobelprijs voor de Vrede. De succesvolle inzet voor vrede, verzoening, democratie en mensenrechten was volgens het Nobelcomité de belangrijkste prestatie van de EU.

Bevrijdingsfestival Overijssel heeft op 5 mei een  ‘European Village’, waar de aandacht vol op de naderende Europese verkiezingen ligt. Meld je aan voor de campagne ´Ik stem deze keer´en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen. Laat je door de verschillende politieke partijen informeren over hun standpunten en bekijk de informatieve expositie over de geschiedenis van de Europese Unie en het belang van Europa voor jouw regio.

Om het EU-feestje nog groter te maken, treden er op alle Bevrijdingsfestivals ook één of meerdere artiesten uit de verschillende Europese lidstaten op. De deelnemende acts voor Bevrijdingsfestival Overijssel zijn: La Pegatina uit Spanje (Hoofdpodium) en Novastar uit België (Podium Abbott). Nog nooit eerder traden bands uit zoveel verschillende Europese landen op tijdens de Bevrijdingsfestivals.

 

Hoofdpodium debat

In het kader van de Europese verkiezingen, houden we op Bevrijdingsfestival Overijssel een mini-debat op ons hoofdpodium. Het debat wordt gevoerd door Malik Azmani (VVD) en Bas Eickhout (GroenLinks).

Malik Azmani

Malik Azmani 1170x683 blauw

Azmani ging na zijn VWO van 1994 tot 1995 naar een Adelborst-officiersopleiding – korps administratie – aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM). Vervolgens studeerde hij van 1995 tot 2000 Nederlands recht (hoofdrichtingen privaatrecht en strafrecht) aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Sinds 2010 is Azmani Tweede Kamerlid voor de VVD. Voor zijn Kamerlidmaatschap was hij onder andere actief als pleiter bij de IND en was hij directielid van de IND. Azmani woont in Dalfsen.

Bas Eickhout

Bas Eickhout 1170x683 blauw

Eickhout studeerde na zijn VWO tussen 1994 en 2000 scheikunde en milieukunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Vanaf 2000 werkte hij als beleidsonderzoeker duurzame ontwikkeling bij de voorloper van het Planbureau voor de Leefomgeving. in 2009 werd Eickhout Europarlementariër namens Groenlinks.

 

 

 

voting EU NL

Meer informatie op: https://www.bevrijdingsfestivals.nl/europa/ 

Festivalboulevard

ADS

SPONSOREN