ArtEZ gaat een geheel eigen draai geven aan het Vrijheidscollege. Op 5 mei in het Wereldpaviljoen komt daar Bahil Wahib. Bilal Wahib (1999) is acteur en rapper. Hij speelde onder andere in Brugklas, Spangas, Malik, Mocro Maffia en De Libi. 

Hij is geboren en getogen in Amsterdam en studeert aan de Amsterdamse toneelschool. Hij bracht de single ‘Vliegen’ uit, tevens de soundtrack van De Libi, en is momenteel in gesprek met Topnotch over een contract. Aankomend jaar vertolkt hij de hoofdrol in de voorstelling Hamlet.

Bilal werkt en droomt hard. Hij heeft zichzelf doelen gesteld en gaat die ook halen. Hij wil zijn diploma halen, nieuwe muziek uitbrengen, een rol bij ITA en zo snel mogelijk een Gouden Kalf. “Je mag groot dromen, toch? Je moet te veel willen om er te komen. En je moet bereid zijn om er hard voor te werken."

Over het Vrijheidscollege van Bilal Wahib

Wanneer ik over straat loop zie ik mensen met verschillende etniciteiten, een vrouw die voor Jezus schreeuwt, prostituees, homo's, zwervers, mensen met een jointje. Mensen die allemaal anders zijn. Die in vrijheid, zonder beperkingen, de gelukkigste versie van zichzelf kunnen zijn. Maar die vrijheid is niet perfect.

Prostituees staan soms tegen hun zin achter het raam, alcoholisten zijn verslaafd. Er zijn rijke mensen, die zich meer kunnen veroorloven. Arme mensen die dat niet kunnen. "Jouw vrijheid stopt waar die van de ander begint", zei Fresku in zijn college. Dat is het grijze gebied van vrijheid. Als je de vrijheidsgrens van een ander leert kennen, kan je jouw grenzen ook aanpassen. Want achter iedere drang naar vrijheid zit een verhaal, vol obstakels en struggles. Over die achterliggende verhalen gaat mijn college.

Over de Vrijheidscolleges

Angelique Houtveen, Philip Freriks, Danny Ghosen, Robert Vuijsje, Splinter Chabot, Shirin Musa, Liesbeth Zegveld, Bilal Wahib, Natascha van Weezel, Sinan Can en Dieuwertje Blok geven in de aanloop naar 5 mei in het hele land Vrijheidscolleges. Van 27 januari tot en met 5 mei delen deze sprekers hun visie op vrijheid. Verleden en heden worden nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld. Omdat het in 2020 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd, zijn er dit jaar meer colleges dan ooit; ruim 70 colleges in bibliotheken, op scholen, diverse podia en bevrijdingsfestivals. De Vrijheidscolleges inspireren jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid.

Wereldpaviljoen

Sponsor adv

Word vrijwilliger adv

ADS

SPONSOREN