foto vrijheidslied

Het Zwolse bevrijdingslied ‘Van Major naar Majeur’ is een ode aan alle helden die een bijdrage hebben geleverd aan de bevrijding van Zwolle in de nacht van 13 op 14 april 1945.

In het lied worden de daden beschreven van 4 van hen; Canadese soldaten Léo Major en Welly Arsenault en Zwollenaren Lenie van Kranenborg en Christiaan Huiberts. Lenie en Chris waren aangesloten bij een verzetsgroep in Zwolle. Het lied vertelt niet alleen hoe er gestreden is voor de vrede, maar ook hoe hoog de prijs voor onze vrijheid was.

Initiatiefnemers Toos Ligtenberg en Peter Vader, theatermakers en oprichters van de Vrienden van de Vrijheid, zochten voor het schrijven van deze rapsong samenwerking met Iwan van Zon, jeugdwerker en begeleider bij Fakkelteenz van Travers. Onder hun begeleiding schreven jonge rappers Anna van de Ruit (15) en Donnie van de Wetering alias ‘Blauwe’ (13) ieder een fantastisch couplet. Ook Iwan zelf schreef een couplet. Toos schreef het refrein. De beat is een productie van Protoon Music. Anna en Donnie zullen het lied samen performen met een koor van kinderen onder aanvoering van Toos en Peter.

De ode ‘ Van Major naar Majeur’ is onderdeel van theaterproject ‘De Rambo van Quebec’, een fiets- en wandelroute voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs over de bevrijding van Zwolle. Voor meer info:

www.vriendenvandevrijheid.nl

Familieweide | Ontdek de Wereld van Morgen
14:00 en 16:30

ADS

SPONSOREN