Skip to main content

Heb je een vraag over het festival? Check dan onze FAQ! Hierin vertellen we je zoveel mogelijk over Bevrijdingsfestival Overijssel. 

Waar, wanneer en hoe laat is Bevrijdingsfestival Overijssel?

De 32e editie van Bevrijdingsfestival Overijssel vindt plaats op zondag 5 mei 2024 van 11:00 - 23:30 uur in Park de Wezenlanden in Zwolle.

Is het festival geschikt voor kinderen?

Jazeker! Het festival heeft heel veel leuke activiteiten voor kinderen. Wij hebben een speciale familieweide ingericht die geheel in het teken staat van het thema duurzaamheid. Kinderen en hun ouders kunnen zich hier vermaken met theater, muziek, activiteiten en proefjes.

Kan ik kolven op het festivalterrein?

Jazeker! Tussen 12.00 en 19.00 uur kun je terecht bij de Voedingslounge van lactatiekundige Laura op de Familieweide. Laura is een specialist op het gebied van voeding en heeft de antwoorden op al je voedingsvragen. Meer info…

Ben je niet in de buurt van de Familieweide? Ook bij de EHBO-posten ben je welkom om te kolven en te voeden.

Waar kan ik mijn auto parkeren op 5 mei?

Een compleet overzicht van alle parkeergelegenheden in Zwolle vind je op www.zwolle.nl.

Welke wegen en gebieden zijn afgesloten tijdens Bevrijdingsfestival Overijssel?

Vlak voor en tijdens Bevrijdingsfestival Overijssel, worden diverse straten en omgevingen afgesloten. Kijk op www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl/bewoners voor de exacte informatie. Hieronder noemen we slechts de maatregelen met de grootste impact:

 • Net als vorig jaar, wordt i.v.m. de veiligheid de maximumsnelheid op de Wethouder Alferinkweg (tijdens de op- en afbouw) teruggebracht van 50 km/u naar 30 km/u.
 • 4 mei vanaf 8:00 uur tot en met 6 mei 18:00 uur is de Wethouder Alferinkweg afgesloten voor al het verkeer.
 • 5 mei 7:00 uur tot en met 6 mei 8:00 uur zijn de Luttenbergstraat en Schuurmanstraat afgesloten voor al het verkeer.
 • De Jumbo in Assendorp is op 5 mei alleen bereikbaar vanaf de Assendorperstraat.
Waar kan ik mijn fiets neerzetten op 5 mei?

Bevrijdingsfestival Overijssel heeft bij elke toegangspoort een aantal fietsenstallingen ingericht. De fietsenstallingen zijn gratis te gebruiken, maar voor eigen risicio. Daarnaast kunnen fietsen gestald worden bij station Zwolle. Parkeer geen fietsen tegen huizen en/of bij winkels en maak geen fietsen vast aan bouwhekken.

Is het festival makkelijk te bereiken vanaf het station?

Ja, het festival is op loopafstand van het station. Volg vanaf het station de Looproute bebording naar het festivalterrein. Let vooral op de terugreis. Na 23.00 uur kan je niet overal meer komen. Bovendien is het in de laatste trein vaak heel druk. Gok niet op de laatste trein, maar ga een trein eerder naar huis. Kijk voor de meest actuele bus- en treintijden op www.9292.nl, www.ns.nl of informeer bij de informatiepunten op het festivalterrein.

Is het festivalterrein geschikt voor mindervaliden?

Ja, Bevrijdingsfestival Overijssel is volledig toegankelijk voor mindervaliden. Op het hoofdveld vind je tussen de barren (naast het Wereldpaviljoen) een MIVA platform waar mindervalide bezoekers kunnen genieten van de optredens op het hoofdveld (zie plattegrond). Daarnaast zijn er ook invalidentoiletten in alle toiletgroepen op het terrein.

Mindervaliden parkeerplekken zijn op de parkeerplaats (langs het water) van Groot Wezenland. Dit is op ruim 5 minuten loopafstand van het festivalterrein. Op vertoon van de Gehandicapten Parkeerkaart (Europese kaart), kun je daar parkeren (m.u.v. de vergunninghouders plekken). De parkeerplaatsen zijn alleen toegankelijk vanuit de richting van de Burgemeester van Rooijensingel. Let op: er zijn maar een beperkt aantal plaatsen.

Hoe betaal ik op het festival?

Op Bevrijdingsfestival Overijssel betaal je eten en drinken met muntjes. De Festivalboulevard is daar een uitzondering op: hier betaal je gewoon met pin of contant geld. Creditcards worden ook geaccepteerd. Daarbij staan de betaalmethoden ook aangegeven op de betaalterminals.

Waar kan ik munten halen?

De grootste verkooppunten van de festivalmunten staan bij de toegangspoorten van het festival. Voorkom lange wachtrijen en schaf vooral dáár de munten aan. Verder staan er diverse verkooppunten verspreid over het festivalterrein (zie plattegrond). Met de munten kun je eten en drinken op het terrein kopen en naar het toilet gaan. Munten zijn in te wisselen tot 23.30 uur. Let op: er kan alleen gebruik gemaakt worden van retourpinnen, we werken niet met contact geld. Dit kan bij de grote kassa’s aan de westkant van de Festivalboulevard.

Wat kosten de munten?
Je koopt op het Bevrijdingsfestival 4 munten voor €14,50. Bij de muntenkassa's en muntenautomaten kun je zowel met contant geld als met PIN betalen. Creditcards worden ook geaccepteerd. Daarbij staan de betaalmethoden ook aangegeven op de betaalterminals.
Zijn munten ook per stuk te koop?

Nee, we verkopen de munten per 4 stuks.

Kan ik mijn gekocht munten weer inwisselen

Munten zijn in te wisselen tegen geld tot 30 minuten na het laatste concert (23.30 uur). Dit kan bij de grote kassa’s aan de westkant van de Festivalboulevard en op het Hoofdveld nabij Windesheim Danstheater.  

Mag ik mijn eigen eten of drinken meenemen?

Nee, het is niet toegestaan om eigen eten en drinken mee te nemen. Zo is ook het meenemen van een flesje water niet toegestaan. Bevrijdingsfestival Overijssel biedt zelf voldoende eet- en drinkgelegenheden.

Is er ook vega(n) eten?

Ja, op Bevrijdingsfestival Overijssel is er ook vega(n) eten aanwezig.

Mag ik een tas meenemen naar het festival?

Ja, je mag een tas meenemen naar het festival. Bij de toegangspoorten controleren we alle tassen die het terrein op worden genomen.

Mag ik een camera meenemen naar het festival?

Het is niet toegestaan om professionele opnameapparatuur mee te nemen naar het festival. Een camera zonder verwisselbare lens is wel toegestaan.

Hoe kan ik persaccreditatie aanvragen?

Persaccreditatie is inmiddels gesloten. 

Mag ik zonnebrandcrème meenemen het festivalterrein op?

Ja, dat is geen enkel probleem! Maar let op! Zonnebrand in spray-vorm (spuitbus) is niet toegestaan op het festivalterrein.

Mag ik een (klap)stoeltje meenemen het festivalterrein op?

Nee, dat is uit veiligheidsoverwegingen niet toegestaan.

Waarvoor geldt een verbod op het festivalterrein?
 • Etens- en drinkwaren
 • Paraplu's (poncho's zijn wel toegestaan)
 • Glas (m.u.v. parfum, etc) en blik
 • Gevaarlijke voorwerpen waaronder wapens, messen, glas- en/of blik en drugs
 • Professioneel opname apparatuur
 • Drones
 • Het dragen van clubkleding (bijv. motor- of voetbalclubs)
 • Flyers of andere promotiemiddelen
 • Gaspatronen (dus ook deo / zonnebrand) en/of een slagroom spuitpatronen
 • Huisdieren (m.u.v. hulphonden)
 • Skateboards
 • (Klap) stoeltjes
 • Skeelers en Rolschaatsen
 • Fietsen
Ik heb een specifieke vraag over het toegangsbeleid van het festival, waar kan ik terecht?

Voor vragen kan je Bevrijdingsfestival Overijssel bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. of per telefoon vóór 5 mei op 038 - 453 2660.

Wat als ik medicijnen gebruik en/of een allergie heb?

Als je vanwege je gezondheid of andere medische redenen speciale voeding, drinken of medicijnen nodig hebt, is het toegestaan om deze mee te nemen naar het festival. Dit moet je echter wel duidelijk bij de ingang kunnen aantonen middels een medisch paspoort/doktersverklaring.

Is het festivalterrein geschikt voor mindervaliden?

Ja, Bevrijdingsfestival Overijssel is volledig toegankelijk mindervaliden. Op het hoofdveld vind je tussen de barren (naast het Wereldpaviljoen) een MIVA-platform waar mindervalide bezoekers kunnen genieten van de optredens op het hoofdveld (zie plattegrond). Daarnaast zijn er ook invalidentoiletten in alle toiletgroepen op het terrein.

Mindervaliden parkeerplekken zijn op de parkeerplaats (langs het water) van Groot Wezenland. Dit is op ruim 5 minuten loopafstand van het festivalterrein. Op vertoon van de Gehandicapten Parkeerkaart (Europese kaart), kun je daar parkeren (m.u.v. de vergunninghouders plekken). De parkeerplaatsen zijn alleen toegankelijk vanuit de richting van de Burgemeester van Rooijensingel. Let op: er zijn maar een beperkt aantal plaatsen.

Zijn er kluisjes op het festivalterrein?

Ja, aan het begin van de Festivalboulevard aan de Wethouder Alferinkweg en de toegangspoort Provinciehuis, vind je kluisjes. De kosten voor een normaal kluisje bedragen €5,- plus € 5,- borg. Voor een grote kluis betaal je €8,- en €5,- borg.

Wat kost een toiletbezoek?

Voor 1 munt krijg je een stempel en hiermee heb je de gehele dag toegang tot het toilet. Op de plattegrond ziet u waar de toiletten op het terrein zijn. Ieder toiletblok heeft tevens een invalidetoilet. 

Waar vind ik de gevonden voorwerpen?

Telefoon, portemonnee of jas kwijt? Dan kan je terecht bij het informatiepunt aan de westzijde van de Festivalboulevard. Hier verzamelen we alle gevonden voorwerpen. Na afloop van Bevrijdingsfestival Overijssel overhandigen we de gevonden voorwerpen, die niet zijn opgehaald, aan de gemeente Zwolle.

Ik ben mijn kind kwijt. Wat moet ik nu doen?

Spreek direct één van onze medewerkers aan (herkenbaar aan de Bevrijdingsfestival Overijssel kleding). De medewerker fungeert als intermediair voor achterblijvers van vermiste of verdwaalde personen en helpt je verder.

Bij de toegangspoorten en op de Familieweide delen we polsbandjes uit waarop ouders hun telefoonnummer kunnen schrijven. Wij adviseren om kinderen altijd een telefoonnummer van één van de ouders mee te geven.

Wat doen jullie aan de overlast die het festival veroorzaakt?

Een festival kan helaas niet zonder overlast en afval, ook Bevrijdingsfestival Overijssel niet. Om al het afval te verwerken, is er buiten een reinigingsteam. Daarnaast handhaven de beveiligers de orde op het festivalterrein. De politie is buiten de hekken actief en dus buiten het festivalterrein verantwoordelijk voor de openbare orde.

Hoe kom ik als omwonende van het festival aan een bewonerspas?

Vanaf 1 mei kan je als omwonende van Park de Wezenlanden, bewonerspassen ophalen bij HeadQuaters (HQ) in de witte tent op het voetbalveldje in Park de Wezenlanden. HQ is te bereiken vanaf de Wethouder Alferinkweg. Een bewonerspas geeft geen recht om via een achteringang het festival op te komen.

Meer informatie voor buurtbewoners vind je op: https://bevrijdingsfestivaloverijssel.nl/info/bewonersinformatie.

Hoe dien ik als buurtbewoner een klacht in?

Dit jaar kan je vanaf 1 mei tot en met 7 mei bij HeadQuaters (HQ) in de witte tent op het voetbalveldje terecht voor vragen, opmerkingen of klachten. HQ is te bereiken vanaf de Wethouder Alferinkweg. Je kunt HQ ook telefonisch bereiken op 038 - 453 2660 of per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wat zijn de huisregels van Bevrijdingsfestival Overijssel?

Huisregels zijn hier te vinden en tevens bij elke ingang van het festivalterrein.

Treden artiesten gratis op bij Bevrijdingsfestival Overijssel?

Nee, hoewel het festival gratis toegankelijk is, komen de artiesten niet gratis optreden op ons festival. De opzet van ons festival en de onderliggende thematiek, het vieren van de vrijheid, is gelukkig voor vele artiesten wel een reden om mee te bewegen en dat maakt een diverse en aansprekende line-up alsnog haalbaar.

Waarom wordt de Koninklijke Luchtmacht ingezet voor het brengen van de Ambassadeurs van de Vrijheid op 5 mei? Is dat niet in strijd met bezuinigingen en duurzaamheid?

De Koninklijke Luchtmacht zet verplichte trainingsvlieguren in die zij jaarlijks moeten maken voor o.a. de bevrijdingsfestivals. Deze vlieguren moeten sowieso gemaakt worden en dat betekent dat het geen extra druk op financiën of duurzaamheid legt. Onze luchtmacht wil met haar inzet benadrukken hoe belangrijk zij het vieren van de vrijheid vinden. De Koninklijke Luchtmacht doet dit al sinds 1991.

Komen alle artiesten met de helikopter?

Nee, enkel de Ambassadeur van de Vrijheid wordt door de Koninklijke Luchtmacht naar het festival gevlogen.

Waar kan ik tijdens Bevrijdingsfestival Overijssel terecht voor vragen?

Met vragen kun je altijd bij één van onze informatiepunten terecht. Het dichtstbijzijnde informatiepunt kun je vinden op de festivalplattegrond. Daarnaast kun je ook één van onze medewerkers aanspreken. Zij zijn herkenbaar aan de Bevrijdingsfestival Overijssel kleding.