Skip to main content

Amnesty

Op 5 mei is Amnesty te vinden op de bevrijdingsfestivals. Lokale Amnesty-groepen brengen de mensenrechten tot leven. Activiteiten die we hier in Nederland heel normaal vinden, zijn in Iran tegenwoordig verboden.

Sinds het uitbreken van de massale protesten in Iran eind vorig jaar worden mensen nog dagelijks keihard gestraft voor protestacties. Zo kan je celstraf krijgen als je danst op straat, is de hoofddoek nog altijd verplicht en loop je het risico op de doodstraf als je gaat demonstreren. Iraniërs zetten alles op het spel om op te staan voor vrijheid en gelijke rechten.

Onlangs nog werden vijf jonge Iraanse vrouwen die een online video plaatsten waarin ze dansten zonder hijab, opgepakt door de Iraanse zedenpolitie. Eerder dit jaar kreeg een stel 10 jaar celstraf toen ze buiten op straat dansten. Wij zijn elke dag, maar zeker op Bevrijdingsdag, solidair met de Iraniërs wiens vrijheid is afgenomen. Kom langs en onderteken de petitie voor Iran. En omdat je hier wél mag dansen op straat, kun je bij ons ook terecht voor de grote dansquiz.
Amnesty bewaakt óók de mensrechten in Nederland. Met onze campagne Right to Protest wijzen we je erop dat demonstreren geen gunst is, maar een recht. Wil jij hier meer over weten? Kom langs bij de Amnesty stand op het festivalterrein!

Ga naar de website van Amnesty.