Skip to main content

Vrijheidscolleges Kids: Iven Cudogham

Zwolle | ma 29 april - Iven Cudgoham (1977) is acteur en presentator. Daarnaast is hij schrijver van prentenboeken over de slimme spin Anansi, waarvan ook een serie en een bioscoopfilm gemaakt is.

Hij is geboren in Paramaribo in Suriname en woont sinds zijn derde levensjaar in Nederland. Na zijn afstuderen aan de Hogeschool van Amsterdam werkte hij enkele jaren in het bedrijfsleven, maar al snel hij om zijn ware droom achterna te gaan. Hij gunt het iedereen om zijn hart te volgen en zet zich in voor deze vrijheid. Hij geeft een interactief Vrijheidscollege over hoe je wordt wie je bent en hoe je de vrijheid vindt om uit verschillende culturen te putten. 

Iven Cudogham

Vrijheidscolleges Overal op de wereld vielen mensen stil op 6 januari 1941, om naar Roosevelts State of the Union speech te luisteren. Vanaf het Amerikaanse congres sprak hij de Vier Vrijheden uit, die bedoeld waren voor iedereen in de wereld en dus verder moesten reiken dan alleen de VS:

  • Vrijheid van meningsuiting, de beste verdediging tegen aantasting van de democratie;
  • Vrijheid van godsdienst, ons wapen tegen onverdraagzaamheid en fanatisme;
  • Vrijheid van gebrek, de belofte om hongersnood, armoede en epidemieën uit te roeien;
  • Vrijheid van vrees, een vrijheid die afhankelijk is van collectieve veiligheid, een begrip dat door de VS binnen de Verenigde Naties wordt uitgedragen.

Met deze speech maakte de president duidelijk dat de Verenigde Staten geen andere keuze meer hadden dan de fascistische dictators die er toen waren, te moeten verslaan. Hij nam daarmee een voorsprong op de deelname van Amerika aan de oorlog, waarbij zij aan de kant van de geallieerden zouden staan.

In de weken vóór 5 mei en op 5 mei zelf zijn de Vier Vrijheden de aanleiding voor debat en verdieping, waarbij er Vrijheidscolleges worden georganiseerd. Zo blijft de visie van Roosevelt op vrijheid actueel en zich ontwikkelen.


Vrijheidscolleges Kids: Iven Cudogham
maandag 29 april - 14.00 - 15.30 uur
locatie: Stadkamer Centrum, Zeven Alleetjes 1a, Zwolle
deelname: gratis, wel vooraf reserveren 

  

btn bestelgratisticket

 

De vrijheidscolleges zijn onderdeel van Bevrijdingsfestival Overijssel