Skip to main content

Aanbod Primair Onderwijs

De thematiek en betekenis van vrijheid zijn actueler dan ooit. In samenwerking met Stadsmuseum ANNO en Vereniging Veteranen Zwolle is daarom een bijzonder programma samengesteld.

De groepen 7 en 8 van de Zwolse basisscholen kunnen hiervan gebruikmaken in week 14, 15, 16 en 17 (1 t/m 28 april). Door middel van deze workshops en gastlessen beogen we het denken over (on)vrijheid te stimuleren en te verdiepen.

Interesse?

Bassischolen in en romdom Zwolle kunnen zich voor de gastlessen van ANNO direct aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. ANNO neemt dan zo snel mogelijk contact met u op. Voor het programma Veteranen Vereniging Zwolle kunt u zich per mail aanmelden. Mail uiterlijk vrijdag 31 maart naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en vermeld: naam school, gewenst programma, gewenst moment in week 14 t/m 17. We doen ons best zoveel mogelijk aan de voorkeuren te voldoen.

 

GASTLESSEN STADSMUSEUM ANNO

Stadsmuseum ANNO biedt educatieve lesprogramma’s op het gebied van Zwolse historie en erfgoededucatie voor basisscholen in en rondom Zwolle.

Duur:
Verhaal in de klas (ca 30 – 45 minuten)
Stadswandeling op aanvraag (90 minuten) gekoppeld aan het thema bezetting, verzet of vrijheid.

Kosten:
Verhaal in de klas 75,-
Stadswandeling 150,- per klas.

Boekt u een gastles dan krijgt u tevens gratis toegang tot het Zwolse WOII-platform vol extra lesmateriaal, leestips, rijke teksten en achtergrondinformatie over WOII op leerlingenniveau gekoppeld aan diverse Zwolse locaties zowel in de binnenstad als daarbuiten. Ook kunt u desgewenst het boek “Op zoek naar Fleur” aanvragen om in de klas samen met de leerlingen te lezen. Dit boek is geschreven door 300 leerlingen uit Zwolle en is een mix van fictie en feiten.

Beschikbaarheid: op aanvraag

Benodigdheden: 
Verhaal in de klas: klaslokaal + digibord
Stadswandeling: Minimaal 2 volwassen begeleiders per klas.

Aanmelden: Aanmelden en informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij voorkeur aanvragen gastles voor 12 maart 2024.

 

VETERANEN VERENIGING ZWOLLE 

In samenwerking met Vereniging Veteranen Zwolle, bieden we twee programma’s: een Zwolse Veteraan in de klas en/of een ‘Dilemmatraining: wat zou jij beslissen’. De twee programma’s zijn met elkaar te combineren. De gastspreker deelt zijn of haar eigen verhaal, bespreekt uiteenlopende vragen, kan vanuit eigen ervaring toelichting geven op de dilemma’s en de dialoog in de klas begeleiden.

Duur workshop: Veteraan in de klas: 60 minuten / Dilemmatraining: 60 minuten

Kosten: Gratis

Beschikbaarheid: Altijd beschikbaar

Benodigdheden: Veteraan in de klas: Klaslokaal / Dilemmatraining: Klaslokaal, computer, beamer

Aanmelden: Stuur voor 31 maart een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Vermeld hierin de naam van de school en het gewenste moment in week 14 t/m 17. We doen ons best zoveel mogelijk aan de voorkeuren te voldoen. De aanvragen worden ingedeeld in volgorde van binnenkomst.

 

EDUCATIEPROGRAMMA NATIONAAL COMITÉ 4 EN 5 MEI

Denkboek
Jaarlijks ontvangen 235.000 kinderen het 4 en 5 mei Denkboek. Met het Denkboek worden kinderen uitgedaagd om met een eigen papieren doe-boek na te denken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren, vrijheid en democratie. Op de website www.denkboek.nl kunnen kinderen ook zelfstandig het hele jaar door aan de slag met de verschillende thema’s uit het Denkboek. Op deze website is bijvoorbeeld een interactieve tijdlijn over WOII te vinden en kunnen kinderen hun eigen herdenking samenstellen.

Adopteer een monument
Met het project ‘Adopteer een monument’ gaat de lokale oorlogsgeschiedenis voor leerlingen leven: ze ontdekken het verhaal achter een oorlogsmonument in hun buurt. Ze leren wat herdenken is en waarom het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog door te geven. Door onderzoek te doen naar hun monument of oorlogsgraf en zelf een herdenking te organiseren raken leerlingen betrokken bij de geschiedenis.

Duur: Eigen invulling

Kosten: Gratis

Beschikbaarheid: Altijd beschikbaar

Benodigdheden: Denkboek: Denkboek & online omgeving / Adopteer een monument: Herdenkingspakket & online lesmateriaal

Aanmelden:
Meld je hier aan om het denkboek te bestellen.
Meld je hier aan voor het project ‘Adopteer een monument.’