Vrijheidsvuur

Atletiekvereniging PEC 1910 brengt in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur in een tocht van 86 kilometer vanuit Wageningen naar Zwolle. In het kader van de Nationale Viering van de Bevrijding 2023 komt minister-president Mark Rutte om 12.45 uur op een door Windesheim-studenten ontworpen fiets aan bij Podium Hanzestrohm om de fakkel te ontsteken. Hiermee is het festival officieel geopend!

Duurzame fietsen ontwikkeld door studenten en onderzoekers van Hogeschool Windesheim
Duurzaamheid is belangrijk voor Bevrijdingsfestival Overijssel. Als toekomstige generaties in vrijheid willen blijven leven, moeten we nu goed voor onze aarde zorgen. En dat vindt Windesheim ook. Alle fietsen zijn duurzaam en ontwikkeld door studenten en onderzoekers van Hogeschool Windesheim. De minister-president rijdt op de 3D-MesoCruiser. Dit is een bijna helemaal 3D-geprinte fiets die uit verschillende, uitwisselbare onderdelen bestaat. Volgens onderzoeker Tommie Stobbe is het hierdoor ‘een soort prikbord voor nieuwe mogelijkheden en materialen’. De fiets is ontwikkeld door het lectoraat Kunststoftechnologie en toont de mogelijkheden van AM, additive manufacturing.

Al tijdens zijn studie werktuigbouwkunde aan Windesheim bedacht alumnus Johannes Alderse Baas het ontwerp van de MTRL bike, voorheen DutchFiets. Inmiddels is zijn bedrijf succesvol uitgevlogen bij ZWINC en uitgegroeid tot een serieuze scale-up. De fietsen zijn gemaakt van gerecycled plastic. Daardoor roesten ze niet én hebben ze geen smeerolie nodig. Bovendien zit op de fietsen statiegeld, zodat ze ook écht een tweede leven krijgen.

Verder zien we één Frankenstein fiets, een Zwolse startup die fietsen volledig samenstelt uit oude fietsonderdelen. Het is misschien niet moeders mooiste, maar deze fiets brengt je wel volledig circulair van A naar B.

12:45 - 13:00
Podium Hanzestrohm

Ads

Partners

Footer

vfonds

45meiProvincie Overijssel Beeldbepalend Evenement 150x150gemeentezwolle hervormdweeshuis2017 150x150  Hemmink 150x150abbottsenaperformersWindesheim 150x150Landstede 150x150 1Deltion 150x150 1bloemink FNV 150x150  heineken150x150c

 

Bekijk alle partners van het Bevrijdingsfestival Overijssel

© Bevrijdingsfestival Overijssel 2023 | Privacy policy | Algemene voorwaarden | website en ict support: ICT for Events | login