Skip to main content

Peter Vader

Peter en Toos verzamelden verhalen van Zwollenaren, of mensen die ooit gevlucht zijn en in Zwolle wonen over hoe zij zijn bevrijd vanuit onderdrukking door oorlog.

Ze spraken hiervoor 2 Oekraïnse vrouwen (die vertelden over de dag dat de Russen binnenvielen) 2 vrouwen die ooit zijn gevlucht uit Iran (met beide een heel eigen verhaal) en een Zwolse met wortels in Papoea-nieuw Guinnea (die zich nog altijd hard maakt voor het uitdragen van het verhaal van de Papoea’). Ook spraken Peter en Toos een man wiens vader als jongen van 15 werkte voor het verzet in de 2e Wereld Oorlog. Ze interviewden Henk van Gerner, kleinzoon van de boer die een Canadees regiment onder had gebracht in zijn boerderij en hebben een online gesprek gevoerd met de zoon van de Canadese bevrijder Leo Major, Daniel Major. De verhalen lieten een diepe indruk achter. Peter en Toos bundelden de verhalen en maakten er een vertelvoorstelling van om oorlog een gezicht te geven en de vrijheid te vieren die voor lang niet iedereen zo vanzelfsprekend is.

Toos is theatermaker en actrice, verteller en zangeres.
Als verteller maakte ze voorstellingen voor Zwolse festivals als Zwolle Unlimited, het Wereld Beroemde verhalen Festival en Stadsfestival 2021. Hiervoor combineert Toos fictie met historische verhalen uit Zwolle en veel sfeerbeeld over het Zwolle van toen. Als zangeres heeft Toos in verschillende formaties gezongen. Op dit moment zingt ze bij The Snowwhites en leidt ze 2 koren. Daarnaast schreef ze als songwriter voor verschillende scholen in Zwolle ‘Het Schoollied’ en daarnaast liedjes en odes voor organisaties en individuen.

Peter Vader is eigenaar van Peter Vader Trainingen. Een trainingsbureau op het gebied van team-building, leiderschap trainingen, sales opleidingen en verbindingen. Peter Vader geeft landelijk presentaties over bovenstaande thema’s en wordt regelmatig voor grote evenementen uitgenodigd als key-note-speaker. Daarnaast is Peter eigenaar van Stadswandelingen Zwolle. Landelijk staat Peter bekend om zijn humorvolle performances met veel mogelijkheden. Hij werkt tijdens zijn performances vooral met storytelling. Peter is sinds 30 jaar clown en is één van de artistiek vormgevers geweest van de Stichting Cliniclowns Nederland. Hier is hij 7 jaar artistiek leider geweest. Daarnaast is Peter lang street-performer geweest in binnen- en buitenland en heeft hij in diverse televisie-series gespeeld. Op dit moment is Peter naast het geven van trainingen, performances en bestuursvoorzitter van Platform Zwolle Unlimited.

17:00 - 17:15
Wereldpaviljoen