Skip to main content

Vredestafel van Münster

Vanuit de provincie Overijssel wordt een verbinding gelegd tussen de viering van 5 mei met de viering van 375 jaar Vrede van Münster. De vredestafel van Münster biedt een ontmoeting tussen Zwollenaren en inwoners van Münster.

Het ontwerp van de vredestafel nodigt uit om met elkaar in gesprek te gaan en maakt de grenzen van Zwolle en Münster visueel. Aan deze vredestafel is er een mogelijkheid om in gesprek te gaan met kunstenaars uit Münster. 

Ontwerp vredestafel van Münster
De vredestafel is ontworpen door interieurarchitect en kunstenaar Robert van Middeldorp. Op de tafel ligt een laag water in een dijk achtige structuur. Het water kan verschillende hoogtes aannemen in de tafel. Net als veel Hanzesteden verbonden waren middels water verbindt het water in de tafel de verschillende gesprekspartners. Wanneer je kijkt in het water zie je de weerspiegeling van de lucht, een element wat zich niet laat vangen door grenzen. Land kan gekaderd worden, maar de lucht is vrij en niet vast op een plaats aanwezig. De tafel nodigt letterlijk uit om op verschillende niveaus met elkaar in gesprek te gaan doordat je zowel beschut, staand als zittend met elkaar in gesprek kan gaan. Ontmoet elkaar aan de vredestafel.'  

Programma
Samenwerking over grenzen heen

Het dagelijks leven van grensbewoners aan onze Nederlands-Duitse grens kent geen grens meer. Werken, winkelen, sporten, naar het theater, de dierentuin gaan, of vrienden of familie aan de andere kant van de grens bezoeken, is een dagelijkse vanzelfsprekendheid geworden. Een vanzelfsprekendheid die ver van de grens vandaan niet altijd wordt gezien of begrepen. Elkaar ontmoeten en elkaars cultuur leren kennen draagt bij aan wederzijds begrip en kan een grote impact hebben. De provincie Overijssel stimuleert grensoverstijgende samenwerking en initiatieven om daarmee de leefbaarheid in de Oost-Nederlandse – Duitse grensregio te versterken en hierin de grens geen rol te laten spelen. De grensregio als kans zien, om zo de uitdagingen van nu en de toekomst samen aan te kunnen gaan. Studenten van Saxion Hogeschool uit Enschede en de Universiteit Münster gaan in gesprek met elkaar en met jou aan de vredestafel over het belang van over de grens kijken. Wat is hun visie op het gebied Zwolle-Twente-Münster? En hoe vliegen we gezamenlijk uitdagingen aan als het gaat om klimmaatverandering of polarisatie?

Op 5 mei zal tussen 13.00-13.30 uur minister-president Mark Rutte samen met minister-president Hendrik Wüst in het wereldpaviljoen op het festivalterrein in Zwolle symbolisch de beide regio’s met elkaar verbinden. Ook vindt er een gesprek plaats met Duits-Nederlandse studenten. Daarna overhandigt de commissaris van de Koning het vredesvuur aan minister-president Wüst.

Het vuur wordt vervolgens door hardlopers richting Duitsland gebracht. Op 9 mei komt de vredesvlam aan in Gronau, op 11 mei in Coesfeld en op 15 mei bereikt het vuur de eindbestemming: Münster. Rondom de aankomst van het vuur op deze dagen, vinden verschillende activiteiten plaats. Ook bestuurders van de provincie Overijssel zijn daarbij aanwezig.

Moderator
Gaetana Ferla is als dagvoorzitter enthousiast, houdt het tempo erin en zorgt dat wat verteld moet worden ook aan bod komt. Ze heeft een journalistieke achtergrond die goed van pas komt in haar rol als moderator en dagvoorzitter. Een presentator die de energie erin houdt met een enorme interesse in mensen en hun verhaal. Ze vraagt dóór, durft kritisch te zijn en kan goed omgaan met groepen die zich gehoord moeten voelen.

Over het Hanzejaar
In 2023 vindt het Hanzejaar plaats. Tijdens het Hanzejaar staan de negen Hanzesteden in Oost-Nederland een jaar lang in het teken van het Hanze-gedachtengoed. Het Hanzejaar is een ode aan de Hanze; het Middeleeuwse handelsnetwerk dat rijkdom en handelsgeest naar de steden bracht en vandaag de dag nog steeds duidelijk zichtbaar en beleefbaar is.

Het Hanzejaar 2023 wordt groots gevierd met een omvangrijk programma van evenementen en activiteiten, van kleine lokale initiatieven tot grote eenmalige events die plaatsvinden in het historische decor van de steden. Meer informatie over het Hanzejaar 2023: www.hanzejaar2023.nl

prov overijssel LOGO Hanzejaar Zwolle Rood

13:00 - 18:00
Wereldpaviljoen