Skip to main content

Tijd voor de klokkenluiders (ANNO)

Nederland lijkt vastgelopen, vooral op het gebied van wonen, vluchtelingen, politiek en klimaat. Het lukt maar niet om een constructieve weg te vinden in deze kwesties.

We bevinden ons in een periode van verandering, waarin bestaande systemen niet meer functioneren. Het overschakelen naar nieuwe systemen gaat vaak gepaard met de nodige wrijving, een situatie die niet nieuw is. In de 18e eeuw, tijdens het bewind van stadhouder Willem V, was dit ook al het geval, en Zwollenaar Joan Derk van der Capellen tot den Pol luidde destijds de noodklok. Dit leidde uiteindelijk tot Artikel 1 in de grondwet, wat gelijke rechten voor iedereen waarborgt.

Geïnspireerd door zijn verhaal gaat het Bevrijdingsfestival samen met ANNO op zoek naar de klokkenluiders van vandaag. Waarom spreken sommigen van hen ons zo aan, terwijl anderen als irritant worden ervaren? Zijn politici zoals Wilders klokkenluiders, of behoren activistische groeperingen zoals Extinction Rebellion tot deze categorie? Welke rol en belang hebben zij in een democratie? En nog belangrijker, waar wil jij zelf de klok over luiden? Tijdens het festival op 5 mei nodigen we je uit om deel te nemen aan discussies en activiteiten zoals een talkshow, een tentoonstelling van banners, en een pop-up installatie, waarbij we gezamenlijk op zoek gaan naar antwoorden op deze vragen.

12:00 - 18:30
Wereldpaviljoen